Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

RSKi voksen Ahus

Regionalt senter for kjønnsinkongruens voksen Ahus

Regionalt senter for kjønnsinkongruens voksen Ahus (RSKi voksen Ahus) ved DPS Nedre Romerike i Lillestrøm har som mål å bedre helsetilbudet til pasienter med kjønnsinkongruens i Helse Sør-Øst. RSKi voksen Ahus tilbyr utredning og behandling, samt styrker kompetansen på feltet med undervisning og veiledning til aktuelle behandlere i Helse Sør-Øst. Målet er at alle som opplever kjønnsinkongruens møter behandlere som er godt rustet til å gi riktig, tilpasset og forsvarlig helsehjelp på alle nivåer.

Helse Sør-Øst har fordelt de ulike sentrene for kjønnsinkongruens til Akershus universitetssykehus og Sykehuset i Vestfold. For voksne er vi lokalisert i DPS Nedre Romerike og DPS Vestfold, og for barn og ungdom er vi lokalisert i BUP Kongsvinger og BUP Tønsberg.

RSKi voksen Ahus tilbyr individuell- og gruppebehandling med fokus på bedring av psykisk helse, samt utredning og videre henvsining til Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsbekreftende hormonbehandling og eventuelt kirurgi.

Vi bistår også lokale DPS og primærhelsetjenesten i regionen som møter personer som opplever kjønnsinkongruens eller kjønnsdysfori, eller som kjenner på utfordringer knyttet til egen kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk.

Vi bidrar til kompetanseutvikling og gjør oppdatert kunnskapsbasert informasjon tilgjengelig for pasienter, pårørende og helsepersonell.

RSKi Voksen Ahus ved DPS Nedre Romerike er ved seksjon for gruppeterapi. Vi består for tiden av to fagpersoner fordelt på 150 % stilling, og vil fra høsten 2024 styrkes med ytterligere én fagperson i en 100 % stilling.

Henvisning

Fastlege eller annen med henvisningsrett kan henvise pasienter til RSKi voksen Ahus.

Henvisningen bør inneholde informasjon om kjønnsidentitet og kjønnsutvikling, eventuelt psykiske og fysiske helseplager, samt pasientens ønsker om helsehjelp. Ved samtidig forekomst av moderat til alvorlig psykisk lidelse og/eller rus- og avhengighetslidelse, bør det sendes parallellhenvisning til psykisk helsevern eller TSB.

Sende henvisning

Henvisning kan sendes digitalt til: Akershus universitetssykehus, psykisk helsevern for voksne, DPS Nedre Romerike

eller per post til:

Akershus universitetssykehus
v/ DPS Nedre Romerike
Postboks 1000
1478 Lørenskog

Merk henvisningen: Regionalt senter for kjønnsinkongruens - voksen, Ahus HF.

Kontakt oss

Sommerstengt i juli.

Resten av året tar vi imot telefonkonsultasjoner og vi ønsker at det skal være en lav terskel for å ta kontakt, både med hensyn til generelle problemstillinger og drøfting av enkeltsaker.

Telefon RSKi voksen Ahus
95 00 60 89
  • Mandag STENGT
  • Tirsdag STENGT
  • Onsdag STENGT
  • Torsdag STENGT
  • Fredag 09:00 - 14:30
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT

Dersom du ikke får svar, legg igjen en beskjed så ringer vi deg opp så snart som mulig.

Kontaktpersoner

Martin Rosmo Hansen

Psykologspesialist og teamkoordinator

Martin.Rosmo.Hansen@ahus.no

Kompetansenettverket for kjønnsinkongruens

Even Bjerkeli

Sykepleier og sexolog

Even.Bjerkeli@ahus.no

Besøksadresse

 

Mer informasjon

Kjønnsinkongruens er en tilstand hvor en opplever uoverensstemmelse mellom kjønnsidentitet og tildelt kjønn ved fødsel. Kjønnsinkongruens kan oppstå i småbarnsalder, under eller etter puberteten, eller i voksen alder. Diagnosen «kjønnsinkongruens hos ungdom og voksne» kan ikke stilles før starten av puberteten og ikke på bakgrunn av oppførsel eller preferanser utenfor normen av tildelt kjønn ved fødsel alene.

Hvordan eller hvorfor kjønnsinkongruens oppstår er ikke kjent, men er fokus for forskning nasjonalt og internasjonalt. Behandlingstrengende kjønnsinkongruens antas å være påvirket av både barndom, oppvekst samt biologiske faktorer.

Kjønnsinkongruens i ungdom og voksen alder karakteriseres av en markert og vedvarende inkongruens (uoverensstemmelse) mellom eget opplevde kjønn og tildelt kjønn ved fødsel. Ofte har personen samtidig kjønnsdysfori, som defineres som et ubehag ved at kroppens anatomiske kjønn og personens egen opplevelse av kjønnsidentitet ikke stemmer overens. Kjønnsinkongruens kan ofte føre til et ønske om behandling for å leve og bli akseptert som en person av det opplevde kjønn, ved hjelp av hormonbehandling, kirurgi eller annen helsehjelp.

Kjønnsinkongruens som diagnose ble lansert i den nyeste versjonen av diagnosemanualen ICD-11 (International Classification of Disease), og erstatter de gamle diagnosene som ble gitt samlebetegnelsen «kjønnsidentitetsforstyrrelser».

Kjønnsinkongruens inneholder tre diagnoser; én for ungdom og voksne, én for barn og én uspesifisert.


  • RSKi sommerstengt

    I juli holder vi stengt. Du er velkommen til å ta kontakt med oss igjen i august.

Sist oppdatert 24.06.2024